-
Nakliyat Sigortalarında Yer Alan Sigorta Değeri Nedir?
a) Ham maddeler ile toprak mahsulleri için, malların varma mahallinde ve tahliye zamanındaki hasarsız vaziyette piyasa kıymetidir.
b) Mamul ve yarı mamul maddeler için, malların tahmil yerinde ve tahmil zamanındaki bedeline gemiye kadar olan bilcümle masarif ile istirdadı mümkün olmayan navlun, sigorta ücreti ve yüzde on kar payı ilave edildikten sonra hasıl olan miktardır.
Sigorta bedeli sigorta değerini aşarsa, aşan kısım hükümsüzdür.
Sigorta bedeli sigorta değerinden dün ise sigortacıya terettüp edecek tazminat noksan sigorta nisbetinde azalır.
-
Nakliyat Emtea Nakliyat Sigortası Genel Şartlarına Nasıl Ulaşabilirim?
Emtea Nakliyat Sigortası Genel Şartları ilgili linkten Türkiye Sigorta Birliği web sayfasından ulaşabilirsiniz. Özel şartlar Sigorta Şirketi ile Sigorta arasında belirlenir.
-
Nakliyat Sigortası İçin Hangi Bilgileri Vermem Gerekir?
Sigorta Yelkeni Teklif Al kısmına tıklayarak hangi bilgileri vereceğiniz konusunda ilgili formlar yer almaktadır.
-
Denizyolu Teminatının Başlangıç ve Bitiş Tarihleri Nasıl Belirlenir?
Dar teminat (C) klozu ve Geniş Teminat (A) klozu ile yapılan sigortalarda teminat, malların poliçede gösterilen yerdeki depoyu terk etmesiyle başlar, poliçede gösterilen varıs yerindeki nihai depoya teslimine kadar sürer. Ancak uluslararası satış şekillerinin de teminatın başlangıcı ile ilgisi vardır.
Örneğin satıcı malini FOB olarak satmışsa, gemi güvertesine teslim ettiği ana kadar sorumluluk satıcıya aittir. Dolayısı ile teminat gemi güvertesinde başlayacaktır. Ancak malların gemiden boşaltılmasını takip eden 60 gün içinde, bu teslimatın yapılması gerekir. İthalat ve ihracatta, malların gemiden boşaltılmasını takiben, gümrük sahasında geçen bu süre içerisinde (C) klozu ile sadece yangın rizikosu teminat altındadır; geniş teminat verildiğinde ise depodaki bekleme, geniş teminat ile alınmış tüm teminatlar için geçerlidir. Bununla birlikte sigortalı önceden haber vererek, ek prim karşılığında bu süreyi uzatabilir.
-
Yükleme Sonrasında Aktarmaları Bildirmek Gerekir mi?
Evet, Çünkü Risklerde değişim meydana gelebilmekte ve hasarda problem çıkmaması adına sigorta şirketi bilgilendirilmelidir. Aktarmalar ve tamamlayıcı sevkiyatlara (başlangıç ve bitiş sevkiyatları) ek prim alınmakta ve teminat kapsamına dahil edildiği poliçede gösterilmektedir.